Van Excel naar planningsapplicaties in de zorg

Al jaren is Excel een populair programma voor zorgplanners. Het is dan ook een tool met veel mogelijkheden, maar het heeft ook nadelen. Er is daarom steeds meer vraag vanuit de zorg naar een effectieve planningstool. Met de juiste planningsapplicatie houden planners in de zorg het overzicht, kunnen zij gemakkelijk data aan elkaar verbinden en processen automatiseren. Lees hier meer over waarom de zorg van Excel naar planningsapplicaties overstapt.

Microsoft Excel

Excel is van oorsprong een rekenbladprogramma. Ondanks dat Microsoft bij elke versie nieuwe functies toevoegt, zijn er toch een aantal beperkingen. In Excel geef je zelf vorm hoe de getallen weergegeven worden en welke getallen met elkaar verbonden zijn. Hierdoor wordt de data vaak niet optimaal weergegeven en is een fout zo gemaakt. Ook is het lastig om met meerdere mensen in één bestand te werken. Het wordt dan snel rommelig en onoverzichtelijk. Collega’s overschrijven jouw werk of belangrijke data worden per ongeluk verwijderd. Excel is daarom niet meer van deze tijd als het over planning in de zorg gaat.

Planningsapplicaties voor de zorg

De ontwikkelingen op het gebied van ICT in de zorg volgen elkaar razendsnel op. Hierdoor zijn er tegenwoordig verschillende oplossingen die zorgplanners aanzienlijk kunnen ontlasten. Een voorbeeld hiervan is StageMonitor. StageMonitor is ontstaan vanuit de vraag naar een goede planningstool en regionale stagecoördinatie in de zorg. Deze planningsapplicatie is in samenwerking met verschillende ziekenhuizen en zorginstellingen tot stand gekomen. Het voldoet daarom aan de wensen van de zorg en verbindt daarnaast met het onderwijs.

StageMonitor voor zorgplanners

StageMonitor wordt door verschillende planners in de zorg gebruikt om het bijscholen van medewerkers en het opleiden van zij-instromers, stagiairs, coassistenten en artsen in opleiding te plannen. Daarnaast is het gekoppeld aan data van onderwijs in de zorg. Het geeft bijvoorbeeld een overzicht van hoeveel studenten een zorgopleiding volgen en hoeveel stageplaatsen er (in de toekomst) nodig zijn. Dit maakt het mogelijk om tijdig in te spelen op de vraag naar stageplekken en in kaart te brengen hoeveel zorgprofessionals er worden opgeleid. Daarnaast worden er regionale convenantafspraken vastgelegd. Naar aanleiding van deze afspraken worden studenten van zorgopleidingen eerlijk over de regio verdeeld. StageMonitor matcht de student met een passende stageplek. Hierdoor worden de stageplekken optimaal benut en kost het plannen van een opleidingstraject minder tijd voor zorgplanners.

StageMonitor is dus een slimme, veilige oplossing en biedt veel voordelen voor planners in de zorg. De opleidingstrajecten worden sneller en effectiever gepland. Ook bevat het een overzichtelijk en grafisch planbord waar meerdere planners in kunnen werken. De constante ontwikkelingen maken het daarnaast mogelijk om continu aan de wensen van zorgplanners te voldoen. Het is daarom het juiste moment om van Excel over te stappen naar deze planningsapplicatie.

Geschreven door Laurens van der Plaat, UI Designer @StageMonitor