Tips: een aantrekkelijk zorgstagebedrijf worden

Voor studenten aan een zorgopleiding zijn de stageperiodes heel belangrijk. Tijdens een zorgstage kunnen ze veel leren en praktijkervaring opdoen. Daarnaast doen ze nog meer leerzame ontdekkingen, zoals welke aspecten van het werk zij leuk vinden en wat voor soort organisatie bij hen past. Toch verloopt de stageperiode niet altijd vlekkeloos. Studenten komen niet bij het juiste stagebedrijf terecht of er zijn andere verwachtingen. Om dit te voorkomen, is het belangrijk dat zorginstellingen zich als aantrekkelijk zorgstagebedrijf profileren voor de juiste studenten. Zo trek je immers de beste studenten die bij de organisatie passen aan. Lees hier tips om een aantrekkelijk zorgstagebedrijf te worden.

Goede omschrijving van de stage

Voordat studenten zich bij een zorgstagebedrijf aanmelden, doen zij vaak online onderzoek naar de verschillende stagevacatures. Het is daarom belangrijk om een goede en aantrekkelijk omschrijving van de stage te geven. Wees realistisch over hoe de stage eruitziet. Hoe ziet een stagedag er bij jullie uit? Wat leert een stagiair tijdens de stage en welke verantwoordelijkheden krijgt hij of zij? Door een goede omschrijving van de stage te geven, schep je de juiste verwachtingen bij een student. Hierdoor is de kans groter dat de verwachtingen van de stagiair overeenkomen met het zorgstagebedrijf en is er minder kans op uitval tijdens de stage.

Heldere beschrijving van de organisatie

Het is ook belangrijk om een heldere beschrijving van de organisatie te geven. Wees eerlijk en realistisch over hoe het er bij jullie aan toegaat. Hoe gaan jullie bijvoorbeeld met elkaar om en wat vinden jullie belangrijk? Wat kan een student verwachten van de organisatie als hij of zij stage bij jullie komt lopen? Beschrijf bijvoorbeeld wat de werktijden zijn, of jullie samen lunchen en of er personeelsuitjes zijn. Zo kan de student een beter beeld van de organisatie vormen en bepalen of hij of zij bij de organisatie past.

Duidelijke communicatie

Een laatste tip om een aantrekkelijker zorgstagebedrijf te worden, is om te zorgen voor goede communicatie. Dit geldt zowel voor directe communicatie als indirecte communicatie met de student. Het is bijvoorbeeld van belang dat de student te allen tijde weet wat er van hem of haar verwacht wordt. Wanneer begint de stage, waar kan de student zich melden en wat moet de student meebrengen? Ook bij het bespreken van taken en het geven van feedback is het belangrijk dat dit op een goede manier verloopt. Zo is het duidelijk voor de student en kan hij of zij zich ontwikkelen. Ook bij praktische zaken is het belangrijk dat er helder gecommuniceerd wordt. Bijvoorbeeld bij het inplannen van diensten, maar ook bij het plannen van het gehele opleidingstraject. Zo kunnen er geen misverstanden ontstaan en is het altijd duidelijk waar en wanneer de student aanwezig dient te zijn. Hierbij is een goede planningsapplicatie onmisbaar. StageMonitor biedt bijvoorbeeld een veilige en overzichtelijk planningsapplicatie voor stages in de zorg. Kijk voor meer informatie op stagemonitor.com.

Goede begeleiding

Tijdens de stage is het cruciaal dat de student goede begeleiding krijgt. Zo kan de student zich optimaal ontwikkelen. Goede begeleiding kan er daarnaast voor zorgen dat de student de stage prettiger ervaart en zich meer inzet. Na de stage is de kans ook groter dat de student een positieve ervaring heeft met de zorginstelling en hier andere studenten van op de hoogte brengt. Dit maakt de zorginstelling ook aantrekkelijker voor andere studenten.

Geschreven door Kay van den Heuvel, Front-end developer @ StageMonitor